Høj Ra-værdi gengiver farver korrekt

Når du begiver dig ind lysverdenen møder du begreber, som kan være svære at forstå, hvis du ikke har mødt dem før. For at vælge den rigtige lyskilde til dit behov, er det dog rart at kende til de forskellige begreber blandt andet Ra-værdien.

Ra-værdien fortæller om lyskilden kvalitet

Ra-værdi fortæller hvor god din lyskilde er til at gengive farver, og dermed hvordan lysets omgivelser kommer til at fremstå. Det naturlig lys som kommer fra solen, har en Ra-værdi på 100, så udenfor i sollys bliver alle farver gengivet på en klar og præcis måde.

En lav Ra-værdi i en lyskilde får derimod omgivelserne til at fremstå grålige og kedelige, da farverne ikke bliver gengivet tilstrækkeligt klare. I køkkenet er det særligt vigtigt at råvarer ser rigtige ud, så du kan vurdere friskheden og få en god oplevelse.

Ra-værdien skal altså ikke forveksles med mængden af lys i rummet (lumen), eller intensiteten af lyset på et område (lux). Det handler udelukkende om, hvilke farver lyset giver dig mulighed for at se.

En høj ra-værdi gengiver madvarer præcis, som de skal være.

Undgå grå og triste farver

Hvis du står i dit køkken og laver mad under en lampe med en lav Ra-værdi, vil dit kød fremstå mindre rødt, og dine grøntsager vil få en trist, uappetitlig farve. I spejlet ude på badeværelset vil tonerne i for eksempel din hud, dit hår og dine øjne fremstå uden glød.

På samme måde vil farverne i det produkt, du sælger ikke blive gengivet på den måde, som arkitekten eller designeren har brugt tid på at lave, og dit produkt vil ikke leve op til sit fulde potentiale.

Et produkt med en lyskilde på over 90 i Ra- værdi fremstår derimod dragende og naturtro. Studier viser, at lysets evne til at gengive farverne korrekt på de flader, det belyser, har stor betydning for køberens opmærksomhed og købelyst. Derudover viser forskning, at godt lys påvirker både dit humør og dit velvære.

I godt lys bliver farverne altså gengivet korrekt, og fladen der bliver lyst op, fremstår smuk og detaljeret – præcist som det var designet til. 

Du kan læse mere om lysbegreber i Loevschalls Whitepaper om lys.

Find det gode lys hos Loevschall

Når du næste gang skal handle lys, er anbefalingen, at du er opmærksom på lyskildens Ra-værdi. Hos Loevschall fremstiller vi kun LED lys af højeste kvalitet med en Ra-værdi på minimum 90. Derudover har vi også et stort udvalg af LED belysning med en Ra-værdi på 95 eller mere.