Høj CRI-værdi lig med korrekt farvegengivelse

Forstå CRI-værdi

Når du begiver dig ind lysverdenen, møder du måske begreber, som du ikke er stødt på før. Det er flere begreber, som er vigtige at kende til, for at sikre du får en lyskilde i den ønskede kvalitet. Her spiller CRI-værdien eller Ra-værdien, som den også kaldes en stor rolle. Her kan du blive klogere på begrebet CRI-værdi.

CRI-værdien fortæller om lyskildens kvalitet

CRI- eller Ra-værdien fortæller dig, hvor god din lyskilde er til at gengive farver og dermed hvordan lysets omgivelser vil fremstå. CRI står for color rendering index. Det naturlige lys, der kommer fra solen, har en CRI på 100, hvilket betyder, at alle farver i sollys gengives klart og præcist. 

En lav CRI-værdi i en lyskilde får derimod omgivelserne til at fremstå grå og kedelige, fordi farverne ikke gengives tilstrækkeligt klare. I køkkenet er det især vigtigt, at råvarerne vises i den rigtige farve, dels for at du kan vurdere friskheden og dels for at få en god oplevelse.

CRI-værdien skal altså ikke forveksles med mængden af ​​lys i rummet (lumen), eller lysintensiteten i et område (lux). Det handler i stedet om, hvilke farver lyset giver dig mulighed for at se.

En høj CRI eller Ra-værdi gengiver fødevareprodukter præcis, som de er.

Korrekt färgåtergivning är viktigt vid matlagning

Undgå grå og triste farver

Hvis du står i dit køkken og laver mad under en lampe med en lav CRI-værdi, vil dit kød fremstå mindre rødt, og dine grøntsager vil få en trist, uappetitlig farve. I spejlet på badeværelset vil tonerne i din hud, dit hår og dine øjne fremstå uden glød.

På samme måde bliver farvevalget i din øvrige boligindretning ikke blive gengivet på en retfærdig måde i en lav CRI-værdi og vil derfor aldrig leve op til sit fulde potentiale.

Et produkt med en lyskilde på over 90 i CRI-værdi fremstår derimod attraktiv og realistisk. Arbejder du med butiksdrift, viser undersøgelser, at lysets evne til at gengive farverne korrekt på de overflader, det oplyser, har stor betydning for købers opmærksomhed og købsvilje, når de præsenteres for et produkt. Derudover viser forskning, at godt lys påvirker både dit humør og dit velbefindende.

I godt lys gengives farver præcist, og den oplyste overflade fremstår smuk og detaljeret – præcis som den er designet til.

Find det gode lys hos Loevschall

Når du næste gang skal handle lys, er anbefalingen, at du er opmærksom på lyskildens CRI-værdi eller Ra-værdi. Hos Loevschall fremstiller vi kun LED lys af højeste kvalitet med en CRI-værdi på minimum 90. Derudover har vi også et stort udvalg af LED belysning med en CRI-værdi på 95 eller mere.