Vores LED verden

LED står for Light Emitting Diode. LED pærer består af flere lysdioder. Dioder er små elektriske komponenter, der tillader elektricitet at strømme igennem i en retning. Når der går strøm igennem en diode, udsender den derfor lys. Lysdioder fylder meget lidt, og netop derfor er det blevet muligt at indbygge dem steder, hvor det ikke tidligere kunne lade sig gøre at have lys.

For eksempel har vi i Loevschall A/S udviklet et skuffelys, der kan placeres i selv de mindste skuffer, da selve skuffelyset ikke er højere end 6 mm. Det havde ikke kunnet lade sig gøre uden udviklingen af dioder.

I forhold til de gamle glødepærer indeholder dioder hverken kviksølv, glas eller gasser under tryk, og de er derfor også en mere holdbar og robust løsning overfor ydre påvirkninger. Tidligere så vi også problemer med overophedning af gløde- og halogenpærerne, hvilket blandt andet var et stort og energikrævende problem i butikker, som oftest måtte lade deres lys køle af i længere perioder, for at de kunne komme af med varmen. Dette problem oplever man ikke med LED pære. Kombineret med den lille, kompakte størrelse er LED blevet en attraktiv løsning til lamper og lys.

Indbyggede linser

LED’er har ofte indbyggede linser, der bryder lyset, så det bliver muligt at koncentrere lysstrålen ned i én retning. Hvis du sætter 10-20 LED’er sammen, vil du få en stærkt lysende stråle, hvilket er derfor de fleste LED’er har amaturer integreret. Disse består ofte af matteret plastik, der hjælper til at sprede lysstrålen fra LED’erne ud, så den bliver bedre fordelt i alle retninger.

LED og godt lys

Selvom LED teknologien er smart og løser mange af de problemer, vi så med gløde- eller halogenpærerne, er en LED pære ikke lig med godt lys. Der findes et stort udvalg af forskellige LEDer i meget svingende kvalitet. Du kan sagtens købe en LED pære, der udsender et rigtig dårligt lys – på samme måde som at du sagtens kan få fat i en LED pære, der udsender rigtig godt lys.

Nogen oplever, at når de køber en dyr lampe eller lyskilde uden integreret pære eller lys, går de selv ud for at købe en pære til deres nye lampe. Det ender oftest i, at man sparer lidt på pæren, og derfor bliver lyset i sidste ende rigtig skidt, selvom lampen egentlig var dyr. Derfor anbefaler vi, at købe lamper med integreret lys.

Integreret lys betyder, at lyset allerede er indbygget i lampen. Du skal altså ikke selv ud og købe en pære. Derved er du sikret, at lyskvaliteten lever op til dine forventninger og bidrager til, at det som lyset falder på bliver bedst muligt belyst. Du finder typisk integreret lys i spots, men vi har også lanceret en kollektion af designerpendler med integreret lys – Noir by Loevschall.

For at kunne navigere i de mange aspekter der netop gør LED lyset godt, skal man kende en række tekniske værdier. Vi har samlet de vigtigste af disse værdier i vores white paper om lys, hvor vi fortæller lidt mere om, hvad der gør, at godt lys er godt – og at godt lys ikke nødvendigvis ser ens ud.